Keynote Online misleiding, manipulatie en mythes - Katleen Gabriëls

Nieuws

Onze keynote voor de eerste dag op het Vlaams Mediawijs Congres is Katleen Gabriels. Ze werkt als postdoctoraal onderzoeker aan de vakgroep Wijsbegeerte en Moraalwetenschappen van de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Als moraalfilosofe is ze gespecialiseerd in media- en computerethiek. In oktober verschijnt haar boek Onlife (Lannoo), waarin ze de troeven en de valkuilen van onze digitale samenleving kritisch bespreekt. Op het Vlaams Mediawijs Congres zal ze het hebben over online misleiding, manipulatie en enkele mythes. 

Echokamer

Vlak na de bekendmaking van de resultaten van het Brexit-referendum in juni 2016 was ‘What is EU?’ de tweede meest gegoogelde zoekterm in het Verenigd Koninkrijk. Nochtans regeerde het referendum tevoren maandenlang het nieuws, niet in het minst op online nieuwswebsites en sociale media. Er is zoveel informatie en tegelijkertijd zijn zoveel mensen slecht geïnformeerd.

Het internet brengt op een toegankelijke manier informatie tot bij ons en laat op laagdrempelige wijze participatie toe. Maar veel online informatie is vals en onbetrouwbaar. In principe kan ‘iedereen’ informatie uploaden en delen. Nieuwe communicatiemiddelen zoals sociale media komen tegemoet aan onze eeuwenoude drang tot liegen, roddelen en het simpelweg herhalen van verkeerde informatie. 

Er zijn kritische media, maar niet alle online media zijn kritisch. Op het internet kan je bovendien zelf veel meer controleren wat je te zien krijgt, als je specifiek op zoek gaat naar informatie. Critici waarschuwen ook al langer voor het gevaar dat gebruikers gevangen komen te zitten in een ‘filterbubbel’ of ‘echokamer’ en vooral berichten te zien krijgen die al binnen hun interessesfeer liggen. Zo riskeer je om enkel bevestigd te worden in je (ongeïnformeerd) denken zonder verder intellectueel uitgedaagd te worden. We hebben allemaal, jong en oud, baat bij online weerbaarheid en een scherp kritisch bewustzijn, dat ons leert om altijd alert te zijn, om alarmsignalen tijdig op te merken, en om de shortcuts naar online betrouwbare kennis te vinden.

Bekijk ook