Avondprogramma: Debat 'Méér Fake news: feit of fictie?'

Nieuws

Avondprogramma
27 september 2017


De term 'Fake news' domineert de media. Niet enkel de berichtgeving over de (al dan niet) valse feiten op zich, maar ook dat het niet eenvoudig is om fake news te 'bestrijden' in deze hoogdagen van digitale en sociale media. Tegelijk bieden sociale en digitale media de nodige wapens aan burgeractivisten om valse berichtgeving te doorprikken. Wordt fake news daardoor misschien net sneller ontmaskerd dan vroeger? En kan valse berichtgeving zelf ook een vorm van burgeractivisme zijn?

In dit debat laten enkele experten hun licht schijnen over het fenomeen 'Fake news'. Wat houdt de term 'Fake news' eigenlijk in? Hoe onderscheiden deze experten zelf feiten en fictie? En wat is de rol van de (sociale) media en de pers in het generen of bestrijden van 'Fake news'. De panelleden geven hun (onderbouwde) argumentatie en gaan hierna graag met jou in debat!
 


Panelleden & ModeratorModerator Wouter Verschelden (Newsmonkey)
Verschelden is journalist en uitgever. Hij was van 2004 tot 2010  politiek journalist bij De Standaard. In 2010 zette hij de overstap naar De Morgen als hoofdredacteur van deze krant. In 2013 maakte hij de documentaire 'Stop de persen' over de toekomst van de journalistiek voor Panorama (VRT). Wouter Verschelden is de mede-oprichter van de nieuwssite Newsmonkey.


 Panellid Tim Verheyden (VRT)
Tim Verheyden is journalist en reportagemaker bij VRT Nieuws, voor o.a. Pano. Hij was eerder presentator bij Koppen en Panorama en Chef Storytelling bij Het Journaal. Tim schreef een boek over storytelling 'How To Story'. Voordien was hij internationaal verslaggever bij de vtm nieuwsdienst. Tim studeerde ook onder meer Entrepreneurial Journalism aan de City University of New York.Panellid Jo Pierson (VUB)
Prof. Jo Pierson is als hoofddocent verbonden aan de vakgroep Communicatiewetenschappen (Faculteit Economische en Sociale Wetenschappen) van de Vrije Universiteit Brussel. Hij geeft ook les aan de Universiteit van Amsterdam (Minor Privacy Studies) en de Universiteit Hasselt (Opleiding Informatica). Hij doceert over sociaal-technologische aspecten van media en ICT gebruik, privacy, digitale media marketing en innovatie door technologiegebruikers.

Daarnaast leidt hij als senior onderzoeker bij VUB-SMIT het onderzoek naar data, privacy, ethiek en geletterdheid. Hij is ook verbonden aan imec, de onderzoeks- en innovatiehub voor nano-elektronica en digitale technologieën.


 


Panellid Loraine Furter (Wikipedia)

Loraine Furter is a Brussels-based graphic designer and researcher in publishing practices in the arts. She teaches at the Royal Academy of Arts and École de Recherche Graphique in Brussels and at the Fine Arts School in Mons.

Loraine Furter is a member of the collective Just For The Record, working on the gender gap on Wikipedia, and a board member of Wikimedia Belgium since 2016.
 


Panellid Jan-Pieter De Leugheneire  (De Raaskalderij)
Jan-Pieter De Leugheneire werd verwekt tijdens het carnaval van Rio de Janeiro, als liefdesbaby van een Belgisch schrijver, een Braziliaanse sambadanseres en een chimpansee genaamd Bobo. Op tweejarige leeftijd lieten zijn ouders hem achter in de zoo van Lima, waar hij opgevoed werd door lama’s. Al snel rebelleerde een onstuimige De Leugheneire tegen de strikte sociale hiërarchie in de kudde. Hij liep weg en sloot zich aan bij een reizend circus, waar een variété-act met messen, een jonglerende olifant en het voltallige Vlaams Parlement één van de hoogtepunten in zijn repertoire werd.

Toen het circus in België neerstreek leerde hij zijn vader kennen, die hem aan een job als letter- en koffiezetter bij De Raaskalderij hielp. Dankzij zijn uitzonderlijk literair talent, zijn zakelijk inzicht, fysieke dreigementen en vriendjespolitiek, klom hij uiteindelijk op tot hoofdredacteur. Vandaag brengt hij als primus inter pares rustige vastheid in de redactie van Vlaanderens meest betrouwbare krant.