Nieuwe keynote op tweede congresdag: Prof. Cédric Courtois (KULeuven)

Artikel

Door gezondheidsproblemen moet onze keynote, prof. David Buckingham, helaas afhaken voor onze tweede congresdag. Gelukkig hebben we met prof. Cédric Courtois (KULeuven), een meer dan waardige vervanger gevonden!
 


Keynote 'Filter bubbles, echo chambers en fake news: over het complex samenspel tussen technologie, media, politiek, en burgers'
 

De recente debatten over filter bubbles, echo chambers en fake news hebben gezorgd voor een hernieuwde oproep naar meer mediawijsheid. Deze populaire, maar vaak slechts vaag gedefinieerde begrippen zijn uitingen van meer fundamentele veranderingen die het resultaat zijn van een complex samenspel tussen technologie, media, politiek, en burgers.

Deze keynote biedt een genuanceerde blik op de uiteenlopende, huidige staat van onderzoek. Bovendien wordt er ingegaan op een aantal mogelijke scenario’s en afweermechanismen die burgers kunnen wapenen tegen vertekende informatie.


Cédric Courtois is docent mediasociologie, mediaorganisatie en -productie en onderzoeksdesigns aan de KU Leuven. Zijn onderzoeksinteresses richten zich op de werking en impact van algoritmische filtering op online platformen.